Obiteljska kuća na obroncima Medvednice

Predstavljamo projekt “Kuća B”, realizaciju ureda SODAarhitekti. U nastavku donosimo tekst projektanata o konceptu ove obiteljske kuće.

 

Parcela za gradnju ove obiteljske kuće locirana je na obroncima Medvednice, u sjeverozapadnom dijelu Zagreba.

Teren je u idealnom nagibu prema jugu. Kuća je smještena longitudinalno u smjeru zapad-istok, kako bi se maksimalno iskoristile pogodnosti južne orijentacije i omogućio pogled na grad iz svih boravišnih prostorija.

 

Oblikovana je jednostavnom gestom izmicanja volumena kata u odnosu na volumen prizemlja.

Time se formiraju dva vrijedna vanjska prostora kao funkcionalne ekstenzije interijera kuće – ulaz s parkirnim mjestima koje natkriva konzola na zapadu i terasa s krovnim vrtom za roditelje na istoku.

 

 

Natkriveni prostor ulaza može se koristiti i za boravak vani kao natkrivena terasa za blagovanje i sl. Izmicanjem gornje etaže dobiva se i planom propisana “uvučena etaža”.

 

Longitudinalna forma kuće svoju interijersku prostornu kompleksnost dobiva kroz varijacije poprečnih
presjeka.
Funkcionalna organizacija prostora vrlo je jednostavna. U prizemlju se nalaze dnevne prostorije, gornji kat je namijenjen spavaćem traktu, a podrum servisnom.

 

Organizacija kuće vrši se oko centralno postavljenog dvoetažnog boravka koji je vertikalno povezan s galerijom gornje etaže, s blagovaonom i kuhinjom u istom nivou te kroz velike staklene stijene s vanjskim prostorima parcele.
Galerija služi kao horizontalna veza između roditeljske spavaone i dječjeg trakta s prostorom za igru. S galerije se preko gornjeg prozora pruža pogled na grad.

Veliki prozori orijentirani na jug omogućuju upad zimskih sunčevih zraka duboko u kuću i njeno pasivno zagrijavanje.
Dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuira ju u ostale zone kuće. Ljeti je kuća zaštićena od sunca pergolom i pokretnim žaluzinama.

 

 

Lokacija: Zagreb
Projektni ured: SODAarhitekti
Autor: Vedran Jukić
Suradnici: Nikica Kronja, Maša Medoš, Maja Šnajdar
Projekt: 2012.- 2014.
Izvedeno: 2015.- 2016.
Budžet: 250 000 €
Klijent: privatni
Bruto površina: 320 m2
Površina lokacije: 1630 m2
Autori interijera: investitori
Konstrukcija: KAP4, Nikola Miletić, Antonio Šafranko, Jurica Lipovac
Hidrotehnika: CAD projek, Dragutin Vukovojac, Josip Lončar
Termotehnika: Hrastović Inženjering, Dario Hrastović
Elektrotehnika: ELAG, Renata Gajšak, Darko Žarjev
Fizika zgrade: AKFZ, Mateo Biluš
Autor fotografija: Ivan Dorotić

*situacija

 

*tlocrt podruma

 

 

*tlocrt prizemlja

 

*tlocrt kata

 

 

*presjeci

 

 

 

*aksonometrija