Kontinuirana topografija

Predstavljamo projekt obiteljske kuće u Rijeci, autora Petra Miškovića i Vanje Ristera, nominiran za nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2014.g, riječima samih autora:

“Kuća se nalazi na strmom terenu neposredno nad središnjim dijelom grada. S terena koji pada prema jugu pruža se neometan panoramski pogled na grad i luku, zaljev, otoke i Učku.

1

Tlocrt kuće je kvadrat podijeljen u devet jednakih polja. Središnje polje je prazno: vrt.

Obodna polja sadrže kućne prostorije, svaku na zasebnom nivou. Kaskadno se spuštaju oko središnjeg vrta tvoreći spiralu. Kuća nema prizemlje i kat već kontinuiranu topografiju. Uvijanjem jednostavnog niza prostorija stvoren je specifičan arhitektonski okvir života obitelji.”

03

02

01

2

3

4

 

Projekt:                                    obiteljska kuća u Rijeci
Autori:                                      Petar Mišković i Vanja Rister
Naručitelj:                               privatni
Površina parcele:                 900 m2
Bruto tlocrtna površina:   cca 270 m2
Godina – projekt:                 2010.
Godina – dovršenje:            2014.
Fotograf:                                  Robert Leš