Issa Megaron: samoodrživa ljepotica u kamenom plaštu

Predstavljamo realizaciju Issa Megaron, arhitektonskog ureda PROARH, nominiranu za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata “Drago Galić”, za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2017. (više ovdje).

O konceptu ove kuće smještene na Dračevom polju na otoku Visu u nastavku pišu autori projekta.

 

Foto: M. Bernfest

 

Issa megaron nastaje kao ispitivanje konteksta granica lokacije, na parceli koja se na prvu čita kao tabula rasa, prazna ploča.

 

Foto: M. Bernfest

 

”Prazno” je varka, obmana da je kontekst nepostojeći ili nebitan, jer područje sagledavanja esencije ovog prostora nije doslovna katastarska granica.
Duh moramo tražiti i naći u nekoj široj, ne samo geografskoj, već i kulturološkoj zoni.

 

Foto: D. Fabijanić

 

Iako lišen ljudske prisutnosti, ovo nije prostor bez ”toća”. Njegov genius loci tako ne obuhvaća samo parcelu, otok, već i cijeli dalmatinski arhipelag, kao dio mediteranskog civilizacijskog kruga i ekosustava.

 

Foto: D. Fabijanić

 

Jedan takav netaknuti biotop s jasnim tradicijskim graditeljskim naslijeđem, nametnuo je bioklimatski orijentirano projektiranje s naglaskom na valorizaciju arhitektonske baštine.

 

 

Foto: D. Fabijanić

 

S obzirom na to da je ”loci” ustvari Mediteran, kuću koncipiramo po sustavu Sokratovog megarona, reinterpretirajući suhozid i stvarajući novu ruralnu, manmade topografiju.

 

 

Foto: D. Fabijanić

 

Potpuno nepostojanje infrastrukture i općenita nepristupačnost, nameću da je samoodrživost primarna.

Pasivno hlađenje i ventilacija, iskorištavanje kišnice, solarni paneli, i drugi elaborirani načini iskorištavanja prirodnih resursa, omogućuju funkcioniranje objekta kao mjesta za život i rad.

 

 

Foto: D. Fabijanić

 

Boravišni prostori formirani su kao artificijelni grotto, izdubljen kao sjećanje na sklonište, primitivni zaklon.

Novonastala struktura je istovremeno manmade/handmade, neintruzivna u namjeri, materijalu i u konačnom izgledu.

 

 

 

 

Foto: D. Fabijanić

 

Kameni, autohtoni, suhozid reinterpretiran je kroz ab zidove čime naglašavamo suvremenost, a oni postaju jedini element pročelja osim staklenih stijena u dubini.

 

 

Foto: D. Fabijanić

 

Kamen postavljamo samo kao detalj, sporadično, kao reminiscenciju na tradiciju.

Potezi suhozida formiraju funkcionalne zone, ne samo u službi zatvorenih prostora, već i otvorenih terasa, platoa, agrarnih površina…

 

 

Foto: D. Fabijanić

 

Peta fasada je viški ambijent, zatečeni biotop, gdje kuća postaje nevidljiva u topografiji koju zapravo ne mijenjamo, ona ostaje ista, a intervencija u prirodu je malo zamjetna.

 

Foto: D. Fabijanić

 

 

Autori projekta:           Davor Mateković
Koautor:                        Vedrana Jančić
Suradnici:                     Bojana Benić
Projektant:                   Proarh
Konstrukcija:               Radionica statike d.o.o.
Investitor:                     privatni
Površina parcele:         70 138 m2
Bruto površina :           485 m2
Projekt:                          2014
Realizacija:                    2016
Glavni izvođač:            Griža građevinski obrt

Fotografije:                   Miljenko Bernfest, Damir Fabijanić

 

 

*šira situacija

 

 

 

*uža situacija

 

 

*tlocrt prizemlja

 

 

*tlocrt 1. kata

 

 

*presjek

 

 

 

*shema samoodrživosti i energetske autonomnosti

 

*shema koncept