Omiljeno mjesto bolničkih pacijenata

Prvobitna lokacija paviljona bila je na riječnoj obali Petkovšek u Ljubljani gdje je prvi puta postavljen 2007 g. kao prva prostorna intervencija na riječnim obalama Ljubljanice nakon desetljeća njenog zanemarivanja.

Kao privremeni javni prostor, paviljon je osmišljen u smislu urbane opreme. Cilj projekta bio je aktivirati ambijente uz rijeku koja je bila fizički i funkcionalno odvojena od gradskog partera te istražiti odaziv posjetilaca na konkretnom primjeru. Kako je popularnost lokacije rasla, tako su se u slijedećim godinama počeli realizirati i ostali projekti uz obale rijeke. Možemo reći da je ovo bio pilot projekt novodobnog uređenja obala rijeke Ljubljanice.

00

Paviljon na staroj lokaciji, riječnoj obali Petkovšek

Paviljon je bio namijenjen periodičkim kulturnim događajima i za sve posjetitelje koji žele provesti slobodno vrijeme uz rijeku. Najpopularniji je bio “Knjižnica pod krošnjama” koja je omogućivala posjetiteljima čitanje i uživanje u pogledima na rijeku i grad ispod zelenog krova paviljona. Bio je veoma dobro prihvaćen među svim generacijama posjetitelja, a naročito među zaljubljenima koji su tu našli trenutak intime, skriveni od radoznalih pogleda sa ulice.

Godine 2012. paviljon je, uz ostale projekte na rijeci Ljubljanici, nagrađen “Evropskom nagradom za javni gradski prostor 2012” (“Prize for Urban Public Space 2012”), o čemu smo više pisali ovdje.

1

5

Paviljon je od 2014.g. na novoj lokaciji, pokraj pješačkog mosta na Lipičevoj cesti

Uslijed preuređenja obale Petkovšek, paviljon je 2014. godine premješten i ponovno montiran na drugoj lokaciji, pokraj pješačkog mosta na Lipičevoj cesti. Nova lokacija paviljona odmah je postala rado posjećen prostor, budući da pacijenti iz obližnjih bolnica do sada nisu imali nikakvog vanjskog prostora za odmor uz rijeku.

2

6

Montažna konstrukcija sastavljena od šest čeličnih, ukrivljenih nosača oblikovno objedinjuje nekoliko elemenata – stepenice, klupe, ogradu, platformu i krov. Oblikom, paviljon se prilagođuje terenu na lokaciji svojim donjim dijelom, dok gornjim dijelom i točnim pozicioniranjem na lokaciji omogućuje nesmetane poglede preko krova na suprotnu obalu rijeke sa nivoa ceste.

001

002

Konačan izgled paviljona ne čini čelična struktura sama po sebi, zaključit će ga lišće divlje vinove loze koja će postepeno prerasti konstrukciju i stvoriti zeleni odnosno, ujesen, crveni oblak nad rijekom.

3

Autor: Breda Bizjak, u.d.i.a.
Projektna tvrtka: BB arhitekti d.o.o.
Investitor: Općina Ljubljana
Lokacija:Lipičeva cesta, Ljubljana
Godina projekta: 2013
Godina realizacije: 2014
Fotografija: Dunja Wedam, Saša Pančić