Bunker rasporen na pola

Da bunkeri iz prvog ili drugog svjetskog rata ne služe samo kao hladni, zapušteni i nezgrapni monumenti neke ne tako davne prošlosti, pokazuje projekt kolaboracije umjetnika iz kolektiva Atelier de Lyon i pejzažnih arhitekata iz studija Rietveld Landscape.  Plod suradnje ova dva kreativna tima je projekt Bunker 599, prostorno-pejzažna instalacija, svojevrsni spomenik koji je nastao jednostavnim presijecanjem jednog takvog ratnog bunkera. Instalacija se nalazi kod mjesta Diedfijk odnosno autoceste A2 u Nizozemskoj.

Naizgled neuništivi bunker monumentalnog statusa “izrezan” je na pola, postaje prohodan te tako na vidjelo otvara svoju utrobu, često skrivenu od očiju javnosti.  Izrez u bunkeru samo je segment longitudinalnog poteza koji se stepenicama spušta do bunkera, prolazi njime kroz spomenuti izrez, te se nastavlja na terenu, završavajući dugim pontonskim mostom na vodenoj površini.

Robusna građevina za skrivanje i vojne operacije, jedna je od 700 NDW bunkera u Nizozemskoj, a sada postaje dio javnog prostora, ne samo dostupan javnosti nego  i naglašeno otvoren, neizbježno navodeći posjetitelja lokacije u svoju unutrašnjost.

Više o projektu pogledajte ovdje