Green Box

Logo_Zumtobel_neg

1 - greenbox

Renovacijom stare neugledne garaže u talijanskim Alpama arhitektonski ured Act Romegialli uspio je stvoriti pravo zeleno utočište, nešto između snjeguljičine kolibe i staklene kuće Philipa Johnsona.

Postojeća garaža obučena je u laganu, prozračnu čeličnu konstrukciju, odnosno obučena je u čupavi zeleni tepih raznoraznog bilja, a čelična konstrukcija poslužila je tek kao trodimenzionalna potpora po kojoj se bujna vegetacija penje.

 2 - greenbox

3 - greenbox

4 - greenbox

Osim poznavanja osnova čeličnih konstrukcija, prostorna intervencija zahtijevala je i pomno poznavanje botanike. Uz investitora koji je ujedno i strastveni vrtlar, to nije bio nikakav problem.Lonicera periclymenum i Polygonum baldshuanicum čine osnovni sloj bilja, a preko njih penju se Humulus lupulus  i Clematis tangutica, zatim zeljaste trajnice i gomoljasto sezonsko bilje preuzeto iz okolne prirode.

 5 - greenbox

6 - greenbox

7 - greenbox

8 - greenbox

9 - greenbox

10 - greenbox

Spuštajući se s krova preko zidova paviljona pa sve do tla (i obrnuto), zeleni tepih stvara zanimljivu igru svjetlosti i sjena u unutrašnjosti paviljona koji služi prvenstveno kao spremište vrtnog alata, ali i kao prostor za pripremu laganih ljetnih obroka i za druženje. Odabir materijala doprinosi minimalističkom, rustikalnom ugođaju; kuhinjski elementi i prozorski okviri izrađeni su od pocinčanog čelika, podovi i klizna vrata od ariševine, a zidovi, ostatak nekadašnje garaže, od armiranog su betona.

11 - greenbox

12 - greenbox

13 - greenbox

Paviljon, prikladno nazvan Green Box, pravo je zeleno utočište za investitora, bijeg od gradske vreve, osmatračnica prirode, ali i ogledalo iste. Više o projektu pogledajte ovdje.

Fotografije: Marcello Mariana