Kad pjesnik naruči dom

Jedan od posljednjih projekata španjolskog arhitekta Alberta Campa Baeze obiteljska je kuća Molineru Zaragozi. Zadatak je bio izgraditi kuću za pjesnika, kuću za sanjarenje, za život i umiranje. Kuću u kojoj će se čitati, pisati i razmišljati  kako arhitekt i njegov tim ističu.

Ekstrudirajući rubne zidove kuće arhitekti su stvorili kutiju otvorenu k nebu, poput metafizičkog vrta s betonskim zidovima i podom te time stvorili unutarnji, zatvoreni svijet. Također su zadrli u tlo kako bi posadili drveće. Unutar zidovima obrubljenog prostora formirana je kutija s translucentnom fasadom na sjeveru. Tako su stvorena tri različita prostora. Na najvišoj točki, u kutiji, pozicionirana je knjižnica, „oblak” za sanjarenje, prostor za čitanje, pisanje i razmišljanje; nivo vrta determiniran je kao prostor za život, s idealnom južnom orijentacijom te prostorima koji se prelijevaju iz interijera u eksterijer, a najniža zona, poput kakve pećine, namijenjena je spavanju, ali i umiranju.

Fotografije: Javier Callejas

Više o projektu pogledaj ovdje

I.D.

pogledaj.to