Kuća za maslinu i obitelj

Predstavljamo projekt nominiran za ovogodišnju nagradu “Drago Galić”, Olive House na otoku Pagu,  rad biroa Log-urbis za koji oni kažu sljedeće :

“Lokacija se nalazi na otoku Pagu. Kuća uklopljena u jugozapadnu padinu uz obalu staronovaljskog zaljeva s mora je gotovo neprimjetna. Primjeren odnos prema lokalnom kontekstu od osnovne ideje do detalja ono je što ovu obiteljsku kuću čini jedinstvenom.

103

Koncept projekta koristi i ističe kvalitetne značajke konteksta kao što su južna orijentacija zemljišta, pogled na more, blaga mediteranska klima ugodna za vanjski boravak, paško nasljeđe gradnje kamenom, tradicija upotrebe drvene građe za škure i brodske palube i autohtona dalmatinska flora. Istovremeno, koncept umanjuje negativne strane okruženja poput terena u nagibu koji ograničava korištenje, jake bure i ljetnog sunca kao i izloženosti pogledu iz susjedstva. Oblikovana je nova topografija parcele. Terase mediteranskog vrta zidane crvenim paškim parparotom se penju od ulice do razine +19 metara nad morem s koje se iznad svih postojećih kuća na obali pruža lijep pogled na more. Tu priča o kući počinje.

106e

114c

125b

Jednostavan prizemni kvadar koji izrasta iz terena ili je u njega utisnut? Prema moru lebdi nad terenom brodska paluba za uživanje u pogledu i suncu, drugi čas prostor se uvlači pod kuću i stvara intimno, sjenovito mjesto za druženje, opuštanje i plivanje, treći put kuća zasijeca padinu i oblikuje skrovitu terasu ljetne kuhinje i blagovanja na otvorenom ili pak stoji na ravnom terenu i poziva na ulaz.

1

*situacija

2

*suteren

3

*prizemlje

4

*presjeci

Olive House je kuća dualiteta i kontrasta introvertirana izvana, ekstrovertirana iznutra. Jednostavna, kompaktna i zatvorena opna skriva u svojoj unutrašnjosti stakleni atrij u kojem raste maslina. To je srce kuće gdje nestaje granica između unutrašnjeg i vanjskog prostora. Kroz kuću se pruža pogled na more, putuju dnevne mijene, svjetla i sjene, izmjenjuju se godišnja doba.

108

129b

Program je osmišljen za stalno stanovanje bračnog para i česte posjete njihove odrasle djece i prijatelja. U gornjoj etaži oko atrija smješteni su osnovni stambeni sadržaji. Prema padini kuhinja i blagovanje, terasa i ljetna kuhinja, a prema moru dnevni boravak s lebdećom drvenom palubom. Ophod oko atrija je glavna kućna komunikacija na koju se vežu ulazni sklop, stepenište, radna soba i garaža te osigurava pristup u tri spavaće sobe s kupaonicama. U donjoj etaži su smješteni dodatni sadržaji – vinoteka, gospodarski i tehnički prostor te sklop wellness-a i teretana koji su otvoreni prema natkrivenoj terasi i vanjskom bazenu. Bazen je oblikovan linearno kao pruga za plivanje dužine preko 17m.
Olive house je prostorno i oblikovno podjednako mjesto mira, obiteljskog života kao i mjesto za veliki party.

136b

Materijali su korišteni kroz suvremen izričaj. Dominiraju materijali lokalnog konteksta kamen i drvo, a u detaljima ih neutralno prate beton i metal. Opna kuće je minimalistički oblikovana betonskim vijencima (natur beton) između kojih se izmjenjuju kameni zidovi sitnog horizontalnog trakastog veza (travertin) i vertikalne drvene grilje (cedar) odnosno velike staklene klizne stijene minimalnih okvira (natur eloksirani aluminij). Krov kuće je ravan, ozelenjen s 8 vrsti seduma različitih boja i doba cvjetanja. Okoliš je oblikovan crvenim parparot zidovima, drvenim palubama (tik), bijelim betonskim pločama velikog formata te ozelenjen autohtonim biljnim vrstama. Interijer kuće je bijeli s pojedinim kolorističkim detaljima. Unutrašnji namještaj je gotovo u potpunosti projektiran i izrađen po mjeri.

132b

174

Održivost je planirana kroz više aspekata. Niski volumen kuće uklopljen u padinu, zeleni krov i ugrađeni materijali obazrivi su prema okolišu. Primarna je južna orijentacija prostora uz vanjsku zaštitu od insolacije. Kuća je niskoenergetska, energetskog razreda A te koristi obnovljive izvore energije putem sustava dizalice topline zemlja-voda i solarnih kolektora, kao i LED tehnologiju rasvjete.”

145

149

NAZIV PROJEKTA: OLIVE HOUSE
LOKACIJA : Stara Novalja, otok Pag
INVESTITOR: privatni
AUTORI: Tea Horvat, Radovan Šobat
KOAUTORI: Mirko Majić, Sanja Runjić
PROJEKTNA TVRTKA: Log-urbis d.o.o.
SURADNICI:
Alan Sorić / Tenzor d.o.o. (konstrukcija)
Marinko Zečević /Citara d.o.o. (strojarske instalacije)
Mladen Stošić / Elektroplan d.o.o. (elektroinstalacije)
Goran Vučković (instalacije vodovoda i odvodnje, fizika zgrade)
Darija Breitenberger /Herbafarm-magnolija d.o.o. (krajobrazno uređenje/glavni i izvedbeni projekt)
FOTOGRAF: Robert Leš
RAZVOJ PROJEKTA: Xprimia d.o.o.
GLAVNI IZVOĐAČ: Terra Plant d.o.o.
STRUČNI NAZOR GRAĐENJA: Hrvoje Ljubojević /Tenzor d.o.o.
GODINA PROJEKTIRANJA: 2011.-2012.
GODINA DOVRŠETKA GRADNJE: 2014.
POVRŠINA LOKACIJE: 2162 m2
BRUTO TLOCRTNA POVRŠINA: 560 m2

VIŠE O AUTORIMA: www.facebook.com/log.urbis