Nikola Popić: Kuća Kosor

Prošlog je četvrtka u Splitu otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2010. godini, na kojoj su dodijeljene nagrade UHA-e za najuspješnija autorska ostvarenja hrvatskih arhitekata, realiziranih u 2010. godini, u Hrvatskoj i u svijetu.

O svim nagrađenima projektima pisali smo ovdje, a popis svih nominiranih realizacija koje su konkurirale za nagrade ‘Bernardo Bernardi’, ‘Drago Galić’ i ‘Viktor Kovačić’ pogledajte ovdje.

Na stranicama portala Pogledaj.to objaviti ćemo sve nominirane, a danas predstavljamo „Kuću Kosor“ u Bolu na otoku Braču, čiji je autor Nikola Popić, projekt koji je konkurirao za nagradu Drago Galić.

Više o projektu pogledajte u nastavku:

Na malenoj parceli na predjelu Benačica u Bolu na Braču, oko koje su već izgrađene kuće, primjerenih i neprimjerenih volumena, trebalo je izgraditi malu kuću za uglavnom ljetni boravak, s jednako važnim unutrašnjim i vanjskim prostorima. Rješenje je bilo aktivirati čitavu parcelu kao jednu kuću, ostaviti prostor za parkiranje u sjevernom dijelu parcele, a u preostalom dijelu parcelu ograditi kamenim zidovima do visine prizemlja, unutar kojih će se organizirati niz unutrašnjih i vanjskih prostora u kojima se može ugodno boraviti veći dio godine.

Kameni zid je od specifičnog, bolskog kamena „obala“, kojeg se ne može kupiti u kamenolomu nego ga se nađe prilikom iskopa a njime su se u Bolu oduvijek gradili ogradni zidovi. Na tako postavljene zidove, oslanja se kompaktni kubus kata, koji prostoru prizemlja daje udobnu sjenu i pušta sunca koliko je potrebno.

Način na koji se izražava svjetlost podneblja u ovoj kući, proizašao je iz posebno postavljenih jednostavnih gradbenih elemenata.

Dnevni boravak u prizemlju vezan je na tri dvora preko kojih produžava do rubova parcele. Istočni-ulazni, zapadni-intimni i južni s redom stabala koji prelaze i na zapadni dvor, te pergolom koja prelazi i na istočni dvor. Kat sa spavaonicama s pogledima prema moru prepušten je konzolno prema jugu, kako bi se zatvoreni dio dnevnog boravka zaštitio od ljetnog sunca.

Godina projektiranja: 2007.

Godina dovršetka gradnje: 2010.

Povrišina lokacije: 308  m2

Ukupna tlocrtna površina: 132 m2

AUTOR:

Nikola Popić

SURADNICI:

Đurđa Vujnović, Nikša Mrkonjić

FOTOGRAFIJE:

Miljenko Bernfest, Jelena Popić

*za preuzimanje situacije u pdf formatu kliknite ovdje

*za preuzimanje tlocrta u pdf formatu kliknite ovdje

*za preuzimanje fasada u pdf formatu kliknite ovdje

*za preuzimanje presjeka u pdf formatu kliknite ovdje