Slomljeni pejzaž – Spomen obilježje Gordanu Ledereru

Predstavljamo realizaciju Slomljeni pejzaž – Spomen obilježje Gordanu Ledereru, projekt arhitektonskog ureda NFO nastao u suradnji s akademskim kiparom prof. Petrom Barišićem.

Projekt je nominiran za nagradu “BERNARDO BERNARDI” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2015., a o konceptu projekta govore sami autori u nastavku.

 

1

Foto: Boris Kovačev / CROPIX

 

Spomen obilježje Gordanu Ledereru nastalo je kao multidisciplinarni proces između dvije struke, arhitekture i kiparstva. Kroz tu dvojnost razvio se projekt koji objedinjuje različite pristupe istoj tematici sagledavanjem problematike kroz više aspekata, što prostornih što skulptorskih.

 

1

 

Od samog starta bilo je jasno da je bazu projekta napravio sam Lederer odabirom lokacije na kojoj je posljednji put snimao. Izazov lokacije, Ćukur brda, s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na dolinu rijeke Une postao je ishodište svih koncepata, manje ili više uspješnih.

4

Diskusije i skice koje su obilježile većinu stvaralačkog procesa vodile su do koncepta koji je na kraju ostao čist i ogoljen od suvišnih slojeva značenja ili ekspresivnosti ali opet pružajući mogućnost posjetitelju vlastite interpretacije viđenog.

2

3

Spomen obilježje “Slomljeni pejzaž” sastoji se od pristupne staze i razbijene leće Gordana Lederera. Staza, koncipirana kao Ledererov put života, šifrirana je u betonske ploče položene u travu.

3

Foto: Bosnić+Dorotić

Kodiranje je izvršeno na način da su betonske ploče “okovane” u crne čelične okvire filma svaka sa utisnutom godinom Ledererova života u negativu. Staza napeto prolazi kroz prirodni teren vodeći do zadnje ploče, memorijalnog platoa bez broja sa kojeg se promatra Ledererova razbijena leća.

7

Foto: Bosnić+Dorotić

Klupa uz memorijalni plato je reducirana do maksimuma te je zapravo samo izdanak staze koji se lagano odigao od terena naznačujući kraj puta, završno uzdizanje pogleda, u realnom i prenesenom značenju.

4

Kroz tekst “… sada kad mirom dišu kolovoška jutra sja kroz banijska praskozorja svijetla sjeta u očima Gordana Lederera…” posjetitelj ulazi u kontemplaciju.

9

Foto: Bosnić+Dorotić

Sama leća, bačena u travu ispred platoa usmjerava pogled posjetitelja prema dolini hvatajući posljednje kadrove odabrane od samog Lederera.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Daniel Pavlić

Staklena opna probijena hitcem iz snajpera na trenutak zaustavlja pogled posjetitelja suočavajući ga sa zbiljom događaja na toj lokaciji dok savršena linija kruga sugerira kontinuitet života kadrirajući pogled na isti pejsaž sniman prije 24 godine na tom istom mjestu. Iz doline, spomenik se dematerijalizira i postaje samo bljesak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DCIM128GOPRO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Daniel Pavlić

 

Lokacija: Brdo Čukur, Hrvatska Kostajnica, Hrvatska

Autori: NFO (Kata Marunica, dipl.ing.arh., Nenad Ravnić, dipl.ing.arh) + prof.Petar Barišić,akad.kipar

Projektni tim: Sandra Perić, NFO dipl.ing.arh.; Nikica Pavlović,NFO dipl.ing.arh.; Filip Vidović, NFO bacc.arch; Dragan Mileusnić; Željko Serdarević

Investitor: HRT , voditelj projekta prof. Milan Bešlić

Izvođači: Beton Lučko d.o.o., Piletić staklo d.o.o., Šurba d.o.o., Telektra d.o.o.

Fotografi: Bosnić+Dorotić, Boris Kovačev / CROPIX, Daniel Pavlić

Info: www.nfo.hr; https://www.facebook.com/nfoarhitektura/