Projekt „Fake hill” (Umjetna planina) studija MAD architects nalazi se u obalnom kineskom gradu Beihaiju, na izduženoj parceli pozicioniranoj uz more. Projektantski koncept kombinira dvije tipologije koje su najkarakterističnije za stambenu gradnju u Kini; visoke stambene  tornjeve arhitekti „križaju” s nižim, ali izduženim stambenim blokovima. Rezultat je jedna sasvim nova i drugačija struktura, izdužena zgrada s valovitim krovom i elipsastim otvorima, tj. „rupama”. Takav unikatan oblik maksimalno iskorištava mogućnost pogleda, a u isto vrijeme postaje monolitni prekid između obalnog pojasa i ostatka kopna. Planinski oblik kuće referira se na brdoviti pejzaže okolne regije, a procijepi u zgradi strukturu „olakšavaju”, čineći ju prozračnijom te smanjujući dojam prostorne barijere između mora i ostatka grada.

Velika većina trenutačnog razvoja te izgradnje novih gradova u Kini koristi uobičajene forme i sheme rezidencijalnih projekata, koji su često standardizirani te jeftini, kako bi ulagačima i izvođačima osigurali brz povratak novca.

Arhitekti iz studija MAD ovim projektom postavljaju pitanje mogu li to promijeniti te je li moguće izgraditi projekt s velikom gustoćom stanovanja koji je ekonomski isplativ i istovremeno inovativan u arhitektonskom aspektu. Arhitekti također  preispituju činjenicu kako ikonična arhitektura u Kini automatski podrazumijeva zgrade muzeja, opera ili stadiona dok oni misle kako ovim projektom mogu stvoriti simbol grada, prepoznatljivu strukturu funkcijski definiranu kao isključivo stambeni objekt.

Fotografije via MAD Ltd

Više o studiju MAD i njihovom radu pogledaj ovdje


TAGS: arhitektura, Kina, stanogradnja,


Share |