Neočekivani šarm svakodnevnog

Nizozemski arhitekti iz ureda Hoogte Twee Architecten, autori su zanimljivog paviljona, u potpunosti izrađenog od PVC cijevi. Iako malen, paviljon je zamišljen kao interaktivan eksperiment forme i materijala. Arhitekti su objasnili kako je njihova ideja potaknuta promišljanjem prostora koji je ograničen formom, veličinom i opsegom.

U nedostatku pomalo laboratorijskog pristupa materijalima, arhitekti su se odlučili na već postojeće materijale koji se koriste kao dijelovi konstrukcije. Tako su se odlučili za PVC cijevi koje su ih inspirirale da dizajniraju paviljon kao objekt sa svim svojim specifičnostima, gdje materijal nije shvaćen kao cijev, već kao šuplji gradbeni kamen.

U skladu sa svojim prostornim karakteristikama, cijevi se ne trebaju nužno koristiti na očekivani način. Rezultat građenja je izmjena punog i praznog; transparentni uzdužni zid i fiksni poprečni zidovi definiraju prostornost.

S druge strane, paralelnim slaganjem cijevi na klasičan način, poput kamena ili cigle, stvorena je masa koja je poprečno zatvorena i kompaktna. Cijevi se iz kompaktnog kubusa uklanjaju ili ističu kako bi se formirao unutarnji prostor za boravak sa prirodnom svjetlošću iz uzdužnih strana.

Više o arhitektima pogledajte ovdje