Barokna crkva u svjetlu budućnosti

Odnos prema baštini i njegovo očuvanje uvijek treba imati na umu korist koju će od nje imati buduće generacije. Posebice ako je riječ o arhitekturi koja svjedoči o stanovitim društveno-umjetničkim dosezima i koja u sadašnjosti započinje svoju novu društvenu funkciju. Kontekst barokne crkve u španjolskom gradu Vicu koji je udaljen 69km od Barcelone, postao je izazov s kojim se suočio ured Roldan+Berengue Architects. Naime, crkva reformatorskog reda sv. Trojstva datira iz 1741.godine te je u svojoj povijesti prošla kroz mnoge turbulentne događaje. Španjolski građanski rat i mnoga oštećenja su naškodili vanjštini i tlocrtnoj organizaciji. S obzirom na program obnove kulturnih manifestacija u tom dijelu španjolske regije, crkva sv. Trojstva je prenamijenjena u multifunkcionalnu dvoranu koja se koristi za konferencije, koncerte i ostala društvena okupljanja. Koncept zajedničkog okupljanja je ostao gotovo isti.

Arhitekti su u svome pristupu rehabilitaciji crkve bili vođeni dramatikom svjetla, a pažljivo ophođenje sa segmentima povijesti rezultiralo je novom povijesnom građevinom. U svome projektu, R+B su većinom koristili metal i svjetlost. Svjetlo kao integralni dio barokne arhitekture je bilo izuzetno važno u orkestraciji misnih ceremonija i gotovo je uvijek bilo na rubu ekstatičnosti i misticizma, a sada pokazuje svoju novu transformaciju. Nenametljiva svjetlosna tijela kao reinterpretacija bijelih vodoriga su postavljena duž vijenca kako bi ritmizirala glavni brod i naglasila arhitektonske detalje. Takvim suptilnim tretiranjem svjetlosti, cjelokupni doživljaj se usmjerava na proporcije i detalje crkve.

Kako je naglasak većinom stavljen na svodove i lukove, pod je popločan uglačanim pločama koje dodatno reflektiraju svodove, preobražujući interijer kroz efekt vodene površine. Impresivna i istodobno posve nenametljiva integracija suvremenih materijala pokazuje izuzetno promišljanje i spram povijesne građevine. S pravom je moguće reći kako je ova crkva doživjela novi barok.

Više o arhitektima i projektu pogledajte ovdje