Dječji vrtić podređen zelenom okruženju

1

Dječji vrtić “Mavrica” u slovenskim Brežicama, projekt autorskog tima Brede Bizjak (BB arhitekti), Lidije Dragišić (Studio 360), Katje Florjanc, Emira Jelkića i Ajde Vogelnik Saje, osvojio je 1.nagradu arhitektonskog natječaja kojeg je raspisalo gradsko poglavarstvo Brežica u suradnji sa Komorom za arhitekturu i prostor Slovenije još 2011.godine, a ove je jeseni prvi put otvorio vrata mališanima.

6

Nova zgrada dječjeg vrtića podređena je zelenom eksterijeru, a vještim projektiranjem postignuto je da oblikovno nastavlja prostorni prsten koji okružuje čitavo igralište. Cjelovita koncepcija igrališta, koja započinje ekstenzivnim središnjim atrijem na južnoj strani parcele, nastavlja se ispod prvoga kata dalje prema sjevernom dijelu građevinske parcele i pruža osjećaj sigurnosti i povezanosti vrtićkih jedinica.

3

4

Doživljaj vanjskog prostora postupno se pojačava, počevši od introvertiranog atrija koji pogoduje mlađim dobnim skupinama, do potpuno otvorenog okruženja na sjevernom dijelu parcele namjenjenog starijoj djeci koje se, u skladu s postupnim razvojem djetetove svjesnosti, nastavlja dalje prema van, prema vanjskom prostoru.

7

Kvaliteta urbanističke ideje vidljiva je u organskoj povezanosti prostorne petlje s oblikom građevinske parcele. Njen potez se od udaljenog igrališta na sjeveru diže preko zelene padine do razine 1.kata, postupno okružujući središnji atrij preko uzlaznih krovova na istočnom, južnom i zapadnom kraku te završava u obliku polutransparentne pergole koja natkriva igralište na krovu zgrade vrtića.

01

0001

001

Pomoću inovativnih rješenja zahtjevnih prostornih situacija kreira se kvalitetna funkcionalna shema interijera kroz funkcionalnu povezanost programa i atmosfere unutar prostora. Sve se vrtićke prostorije u kojima borave djeca otvaraju prema ekstenzivnom središnjem atriju što omogućuje i kvalitetno osvjetljavanje prostorija putem velike količine sunčeve svjetlosti.

8

11

10

9

Oblikovno, projekt je suvremen, cjelovit i neinvanzivan prema okolišu. Razgibanost krova koncepcijski je hrabar potez, a krov je istovremeno i razigran jer nastavlja slični projektni reljef igrališta koje je strukturirano pomoću izduženih i malih elevacija. Izgled građevine koncipiran je pomoću kontinuirane opne koja se u lomljenoj liniji proteže kroz cijeli volumen te se na mjestima dvaju glavnih ulaza konkavno uvlači u zgradu.

2

Uzdužni parking i zone za promet smještene su izvan građevine, na južnom rubu parcele u blizini javne prometnice, kako bi se omogućilo da područje u kojem borave djeca bude odvojeno od prometa i vozila.

Autori/Projektni tim: Breda Bizjak (BB arhitekti), Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje
Lokacija: Brežice, Slovenija
Naručitelj: Grad Brežice
Površina lokacije: 11.900 m2
Površina objekta na zemljištu: 3.934 m2
Neto površina unutarnjih prostora (intra muros): 4050,89 m2
Godina projektiranja: 2011/2012
Godina realizacije: 2013/2014
Fotograf: Miran Kambič