Dobrosusjedski projekt

Nedavno je u Osaki u Japanu izgrađena višenamjenska zgrada Atelier Bisque, koja sadrži galerijski prostor, studio za izradu lutaka te prostor za stanovanje. Projekt potpisuju arhitekti iz UID Architects, koji su građevinu od 150 četvornih metara osmislili kao kuću otvorenu prema vani (prema susjedstvu) s određenim udjelom prostora koji zadržava nužnu dozu privatnosti.

Zgrada je izvedena s tri preklopljena i izmaknuta pravokutnika, na mjestima izmicanja su staklene plohe horizontalne (krovni prozori) i vertikalne (bočni prozori) koje donose veliku količinu danjeg svjetla te omogućuju niz vizura prema susjedstvu i nebu. Glavni volumen je sa sve četiri strane opasan kontinuiranim pravokutnim zidom, koji lebdi  nad terenom. U prostoru između obodnog zida i zgrade su zasađene biljke koje se„uvlače” u unutrašnjost kuće.