Mladi švicarski arhitekt Laurent Savioz iz istoimenog studija autor je prenamjene projekta kamene kuće podno planinskog lanca u općini Chaoson, u švicarskom kantonu Valais, u jugozapadnom dijelu te države. Objekt kamene seoske kuće započet je davne 1814. godine te je kroz godine, uz sitne prepravke, zadržao svoju originalnu formu. Najnovija reakcija, realizirana prije nekoliko godina, podrazumijeva tri elementa uklopljena u interijer građevine na različitim nivoima. U projektu prenamjene arhitekti su zadržali vanjski izgled i kamenu fasadu kuće, kao i raspored starih otvora, no dodano je nekoliko novih „usječenih“ prozora da bi se u unutarnjim prostorijama dobila potrebna svijetlost i uokvirio senzacionalan pogled okolnog pejzaža. Kako bi se uklopio s eksterijerom, interijer je odrađen u prikladnim materijalima, prirodnom kamenu, vidljivom betonu i glatkoj završnoj oblozi cementom. Fasada u interijeru poravnata je izobetonom, što stvara svojevrsnu potpornu strukturu za postojeću fasadu, ojačavajući na taj način stare zidove i pružajući potrebnu izolaciju. Obnovljivi izvori energije ovom objektu omogućuju solarni kolektori površine 23 m² postavljeni na krovu, a zajedno s dobrom toplinskom izolacijom i kontroliranom ventilacijom ovaj je objekt ekološko iznimno prihvatljiv i hvalevrijedan. Odličan primjer prenamjene objekta, kakvih kod nas ima na tisuće i stoje zapušteni, uništeni i zaboravljeni, od sadržaja ima dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu s tušem, spavaću sobu, WC, umjetnički studio i art-galeriju.

Više o projektu ovdje.



TAGS: arhitektura, beton, kamen, prenamjena, stanovanje, švicarska,


Share |