Opasni laboratorij

Španjolski arhitekt Héctor Fernández Elorza suočio se s, kako kaže, neugodnim zadatkom kada je trebao projektirati kemijski laboratorij Sveučilišta Alcalapored Madrida. Neugodan zbog toga što je osim laboratorija tu trebalo smjestiti i skladišni prostor opasnih kemikalija, zbog čega su naručitelji projekta htjeli cijelu zgradu smjestiti što dalje od sveučilišnog kampusa, što je to sve zajedno utjecalo na karakter zgrade, ali, s druge strane, laboratorij ima i edukativnu dimenziju pa ga je ipak trebalo nekako otvoriti posjetiteljima.

Héctor Fernández Elorza je na kraju zgradu riješio tako što ju je cijelu zatvorio prema okolini, ali ju je otvorio prema nebu, kako bi dobio svjetlost. Izmjenjivanje zatvorenosti i otvorenosti dodatno je naglasio velikim vratima, koja ne služe samo za ulaz i izlaz već, kada su otvorena, otvaraju i cijelu zgradu okolišu. Vrata su čelična, kao što je i oplošje od čeličnih ploča.

fotografije: Roland Halbe