Simplifikacijom do originalnosti

Zagrebačka ugostiteljska ponuda iz aspekta originalnih, drugačijih i zanimljivih interijera caffe barova nije baš pretjerano bogata. Osim mjesta koja pretendiraju na neobjašnjive i pomalo smiješne epitete „lounge“, „orijentalno“, „posh“ ili izgledaju kao prostori precrtani iz nekog kataloga ili knjige, teško je pronaći neki novije otvoreni kafić koji izgleda nepretenciozno, autohtono, a istovremeno suvremeno te da vas ne podsjeća na stotine drugih u kojima ste kavu pili u bilo kojem kvartu Zagreba ili nekog drugog grada.

No u posljednje vrijeme to se na sreću, polako ali sigurno mijenja, a nadamo se da je razlog osvještavanje vizualne kulture kod javnosti, odnosno vlasnika i investitora tih istih caffe barova. Sve je više lokala koje očigledno promišljaju arhitekti ili dizajneri, za promjenu od vlasnikovih rođaka, samoprozvanih dizajnera interijera, dekoratera,  ili, nedajbože, stilista.

Danas vam predstavljamo jedan prostor koji se upravo jednostavnošću, složenijim promišljanjem prostora i nekim bazičnim, ali dovitljivim momentima, izdvaja iz ponude te stvara prepoznatljivi i drugačiji ambijent.

Riječ je o Green baru na Radničkoj cesti, malom lokalu u kojem su se autori putem samo par projektantsko-dizajnerskih dosjetki uspjeli izdvojiti iz ponude i stvoriti zanimljiv prostor. Autori projekta su arhitekti iz tvrtke SODAarhitekti, Vedran Jukić i Nikica Kronja.

Prostorom kojeg mladi arhitekti potpisuju dominira drvo, odnosno OSB ploče  te travnati strop, a upravo ova dva elementa, istovremeno kategorizirani kao izuzetno jeftini interijerski materijali, čine ga vrijednim pažnje.

U nastavku pogledajte što o projektu kažu sami autori:

Green bar se smješta u postojeći poslovni prostor u prizemlju novosagrađene zgrade u Radničkoj ulici u Zagrebu. Potpuno je ostakljen na tri strane. Prostor je organiziran u dvije osnovne cjeline:

Prva je servisni box koji sadrži sanitarije za goste i zaposlenike, te spremište, a drugi je konzumni prostor sa šankom. Osnovna koncepcija je proizašla iz odnosa prema kvalitetnom zelenom prostoru prema kojem je orijentiran. Pozicioniranjem šanka, prostor je zoniran u nekoliko sektora s različitom organizacijom sjedenja. Niski budžet zahtijevao je specifičan pristup u projektiranju.

Birani su jeftini materijali (OSB i tkanina) koji su kvalitetnom izvedbom, obradom i dizajnom dobili na reprezentativnosti. OSB pločama izvele su se zidne obloge i šank. Vrata servisnog boxa izvedena su s nevidljivim dovratnikom, a u krilu su CNC strojem perforirane oznake sanitarija i prostora osoblja. Elementi dizajna signalizacije istovjetni su elementima dizajna logotipa (polukrug i linija). Postojeći kasetirani uredski strop sakriven je visećim platnenim trokutima različitih boja i dužina koji daju dojam svoda od lišća drveća u šumi i istovremeno omogućavaju potpunu funkcionalnost stropnih instalacija – klimatizacije, ventilacije i rasvjete uz low-budget parametre.